Hastaların sıklıkla sorduğu bu sorunun altında yatan, aslında sormak istedikleri “ameliyat olmalı mıyım?”dır. Üzgünüm ama dermoid kistlerin tedavisi sadece cerrahidir. Soğan suyu falan işe yaramaz :). Aramızda kalsın soğan suyu hiçbir yumurtalık kistinde işe yaramaz zaten 🙂

Hemen ameliyat olmanız gerekir mi? sorusunun cevabı ise kısaca “Hayır” dır. Ama çok da geç kalmamanız, tanı kesinleştikten sonra en geç 1-2 ay içinde ameliyat olmanız gerekir.

Bunun en önemli nedeni torsiyone olma (yani kendi etrafında dönme) ihtimalidir. Klinik bağlamda çok şiddetli, gürültülü bir tabloya neden olur ve işte o zaman acil olarak ameliyat olmak zorunda kalısınız.

Planlı olmayan tüm ameliyatlar risk taşır. Ve problemlidir. Dolayısıyla ideal olan elektif şartlarda yani planlı programlı biçimde ameliyat olmanızdır.

Aslında dermoid kistler çok hızlı büyümez. 2010 yılında İngiltere’de yapılan ilginç bir araştırma yayınlandı (1). 7 yıl boyunca 289 kadında saptanan 323 dermoid kistin bir kısmı izleme alınmış.

Literatürde her iki yumurtalıkta dermoid kist saptanma sıklığı %10-15 arasında değişir. Bu çalışmada da bunu doğrular şekilde %13 bilateral dermoid kist saptanmış. Ama araştırmanın esas konusu dermoid kist saptanan kadınların 93 kadında konservatif kalınmış yani 3 aydan kısa olmamak üzere ameliyat için beklenmiş (1).

Ortalama bekleme süresi 12.6 ay olarak bildirilmiş. Komplikasyon riski düşük olarak saptanmış. Ancak sonuçta hastaların 1/3’ü ameliyat olmak zorunda kalmış. Bu sıklıkla karın ağrısı vs. nedeniyle olmuş. Çalışmanın verdiği bir rakam çok önemli; dermoid kistlerin (Matur Kistik teratom) yılda ortalama 1.67cm büyüdükleri saptanmış.

Sonuçta ameliyat çok çok acil değil ama planlı programlı bir şekilde kısa bir süreçte ameliyat olmanız sağlığınız açısından daha iyi olacaktır 🙂

Kaynakça: (1) Hoo WL, Yazbek J, Holland T, Mavrelos D, Tong EN, Jurkovic D. Expectant management of ultrasonically diagnosed ovarian dermoid cysts: is it possible to predict outcome? Ultrasound Obstet Gynecol. 2010; 36(2):235-240

Türkçe